Uganda

Update 2016-2019

In Uganda is een nieuwe samenwerking tot stand gekomen met Solar Links (www.solarlinks.org). Deze stichting introduceert zonne-energie in rurale gebieden in Uganda. Mesics heeft samen met Solar Links een grootschalig LUAV project opgezet in het afgelegen gebied Karamoja. Voor dit project hebben 2000 families zich opgegeven. Solar Links heeft zich gespecialiseerd op het model van Light Up A Village. Het heeft een goed georganiseerde administratie die zich volledig toespitst op het terugbetalingssysteem en revolving fund: het innen van de gelden, de follow up van niet-betalers en de administratie en opvolging van klachten.

Update 2010

Voormalig voorzitter Dirk Kam bracht in mei 2010 eindelijk het reeds lang geplande bezoek aan de Katekwan Farming Group nabij Kumi. Deze groep wordt al jaren via Mesics ondersteund door Emmaus Bilthoven. De groep lijkt zich goed te ontwikkelen. De resultaten zijn bemoedigend te noemen: tilapia, fruitbomen en bijenteelt zien er goed uit. Helaas hebben ook hier de tilapia vijvers chronisch last van diefstal.

Besloten is geen nieuwe projecten meer te financieren, om de zelfredzaamheid van de Farming Group te stimuleren. In het kader van het streven naar zelfredzaamheid is dit een logische stap.

Update 2009

Het fruitbomenproject van de Katekwan Farminggroup doet het goed. In 2009 is geen verder geld besteed door Emmaus Bilthoven. In de Nieuwsbrief van half 2010 zal hopelijk meer gedetailleerde informatie beschikbaar zijn.

Algemeen

In Uganda werkt Mesics sinds 2000 samen met de Katekwan Farming Group in Kumi District onder leiding van Gertrude Akellem op het gebied van tilapiavijvers. De samenwerking met de Katekwan Farming Group dateert uit de tijd van Pater Jan Heine en wordt gesponsord door de Emmaus Stichting in Bilthoven. Mesics verzorgt de administratieve en financiële opvolging van de tilapia projecten op verzoek van Emmaus Bilthoven.

Vanaf het jaar 2000 zijn vijf vijvers gebouwd met een totale oppervlak van ca 300m², met een totale investering van ca € 10.000,-. De eigen bijdrage is ca € 2.000,- geweest.